Hva er akupunktur?

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform, som både gjennom lang erfaring og moderne medisinsk forskning, har vist å kunne være en effektiv behandlingsmetode for mange problemstillinger.

Akupunktur kan ha smertedempende effekt ved å stimulere egenproduksjon av bl.a. endorfiner (kroppens eget morfin). Andre stoffer som kan bli frigjort, for eksempel serotonin (som blant annet regulerer søvn, kroppstemperatur og humør),  kan forklare noe av den positive effekten akupunktur kan ha på personers psykiske tilstand. Forskning har også avdekket hvordan akupunktur kan virke utvidende på blodårene, kan gi bedre gjennomblødning til muskulaturen og kan derfor også virke muskelavslappende. Forskning viser også hvordan akupunktur kan stimulere immunapparatet og kan ha en rekke hormonelle effekter. For eksempel kan akupunktur bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser og blærens tømmefunksjon.

I kinesisk medisin ser en på kroppen som en helhet bestående av vitale organer som forbindes i et kretsløp av energibaner (meridianer). God helse forutsetter at kroppens energi (Qi), sirkulerer fritt og harmonisk i dette kretsløpet, mens sykdom blir sett på som en ubalanse i kroppens energisystem. Det er forskjellige faktorer som kan påvirke sirkulasjonen av Qi. Ubalanse mellom hvile og aktivitet, varme og kulde, feil/dårlig kosthold og langvarige emosjonelle påkjenninger kan føre til at energien (Qi) ikke flyter fritt. Dette gir blokkeringer/forstyrrelser i sirkulasjonen av Qi, og sykdom, smerte eller andre symptomer kan oppstå.

Akupunktøren bruker nåler for at energien skal kunne å flyte fritt gjennom kretsløpet igjen. Slik kan akupunktur stimulere kroppens egen evne til helbredelse. 

Akupunktur for muskel- og skjelettlidelser anbefales i Den norske legehåndbok, og i Nasjonale retningslinjer ved blant annet; korsryggsmerter, nakkesmerter, hodepine og migrene. 

På grunn av at markedsføringsloven forbyr akupunktører (høyskoleutdannet med Bachelor i akupunktur), å vise til studier som dokumenterer at akupunktur kan ha effekt på en rekke tilstander, må jeg henvise deg til å søke informasjon på nettet selv.

Dersom du lurer på  om du kan ha nytte av akupunktur, ta kontakt med meg for en prat.
Tlf: 948 82 564
E-post: post@kvala-akupunktur.no

FB: Kvala Akupunktur